Aandacht voor fietsveiligheid

Veilige fietspaden aanleggen is een belangrijk onderdeel van het fietsbeleid.

Naast de fiets (uitrusting) en het fietsen op zich, is de aanleg van een goede fietsinfrastructuur zeer belangrijk. Veilige fietspaden kunnen het aantal fietsongevallen aanzienlijk beperken.

Bij de aanleg van een veilige fietsroute heeft men, van vertrekplaats tot bestemming, aandacht voor:

  • zichtbaarheid en markering van fietspaden
  • afscherming (al dan niet gescheiden fietsinfrastructuur) voor de fietsers
  • minder en trager autoverkeer
  • rekening houdend met de toename van het fietsverkeer én de variëteit aan fietstypes
  • veilige oversteekplaatsen

Fietsberaad, het kenniscentrum voor het fietsbeleid in Vlaanderen, publiceerde heel wat artikelen rond oa. fietsinfrastructuur. Lees ze hier.

Er zijn ook heel wat studies die aantonen dat veilige fietspaden, het aantal fietsongevallen drastisch doet dalen.

Een analyse van het fietsverkeer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest toont zo aan dat er minder ongevallen plaatsvinden op fietspaden. Een grootschalig onderzoek in London, toont dan weer een daling aan van 40% bij gebruik van degelijke afscheidingen. (Cycling Injury Risk.)
En bekijk zeker dit nieuwsbericht van de VRT, het geeft een mooi beeld van het belang van een goede fietsinfrastructuur. Dit bericht is gebaseerd op een onderzoek aan de VUB, dat aantoont dat de meeste ongevallen NIET veroorzaakt worden door een ander. Maar wel degelijk door een slechte fietsinfrastructuur.

TIP: 150 miljoen euro EXTRA voor fietsinfrastructuur

Met Plan Kopenhagen maakt de regering 150 miljoen euro extra vrij voor lokale investeringen in fietsinfrastructuur. Het geld is bedoeld voor gemeenten, die tot nu weinig of niet in eigen fietspaden investeerden omdat ze die kosten alleen moesten dragen.

Lees er meer over:

VVS biedt heel wat oplossingen voor het verhogen van de fietsveiligheid.

Als dé specialist in signalisatie en het inrichten van de openbare ruimte, hebben wij heel wat oplossingen in het assortiment. Neem zeker een kijkje in onze webshop wanneer u fietspaden, fietsstroken, fietssnelwegen, fietsstraten, fietsparkings of alle andere fietsinfrastructuur wenst aan te leggen.

Een greep uit ons aanbod:

Thermoplast fietsstraat

Thermoplastische markering

Een duurzame, kwaliteitsvolle markering in kunststof. Deze kan op vrijwel elk wegoppervlak, eenvoudig worden aangebracht.

Klik hier.

Mile Stone Pole Cone

Mile Stone

Rubberen rijbaangeleider met natuurlijke uitstraling. Combineerbaar met palen & glasbollen voor extra bescherming en zichtbaarheid.

Klik hier.

Fietsflex fietspadafscheiding

Fietsflex

Een vergevingsgezinde, flexibele paal voor op fietspaden. Goed zichtbaar én schokabsorberend indien deze toch wordt aangereden.

Klik hier

Bike Lane fietspadafscheiding

Bike Lane

Deze lage afscheider is veilig afgerond en goed zichtbaar, waardoor hij zéér fietsvriendelijk is. Ideaal in combinatie met een (flexibele) fietspadpaal.

Klik hier.

Eco-Stud inbouw pointer 's nachts

Eco-Stud pointer

Een inbouw wegmarkering op zonne-energie. Ze laden op bij daglicht en knipperen van avondschemering tot ochtendgloren.

Klik hier.

Orca geleider

Orca fietspadafscheiding

Een fysieke afscheiding voor fietspaden. Volledig vervaardigd uit gerecycleerd rubber en een veilig alternatief voor betonnen elementen.

Klik hier.